Burcu Burkut Erenkul Sportif Karting Yarışı Prokart’ta !

Türkiye Ralli Şampiyonumuz, Burcu Burkut Erenkul Motor Sporları 2016 sezonunda Sportif Karting Prokart Yarışlarında start alacak.

Sportif Karting :  Burcu merhaba, Öncelikle bizimle düşüncelerini paylaştığın için  teşekkür etmek istiyoruz.

burcu001Burcu Burkut Erenkul : Merhaba , ben teşekkür ederim.
Sportif Karting : Burcu Burkut Erenkul ismi motor sporlarında çok iyi biliniyor. Sportif Karting takipçileri için biraz kendinden bahsedermisin.
Burcu Burkut Erenkul : 6 Şubat 1989 İstanbul, Üsküdar doğumluyum. İlk ve orta okulu 3. Selim İlköğretim okulunda okudum. Lise öğrenimi Kadıköy Kemal Atatürk Anadolu Lisesi’nde, Lisans eğitimimi ise İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde tamamladım.

Sportif Karting : Ralli Pilotu Burcu aynı zamanda TV programı hazırlayıp sunuyor…
Burcu Burkut Erenkul : 2010 yılından bugüne kadar otomobiller üzerine birçok TV programı sundum . TRT Spor kanalında  Eylül 2015 te başlayan  “Park Yeri” isimli otomobil programını sunmaktayım.

DPP_0024

Sportif Karting :Burcu Burkut Erenkul  Motor Sporlarına nasıl adım attı .

Burcu Burkut Erenkul : Benim otomobil sporlarıyla tanışmam Karting ile oldu. Babam sayesinde 7 yaşında karting  yapmaya başladım. Karting 15 yaşıma kadar süren uzun bir serüven benim için. 2007-2009 yılları arasında Chronos Racing takımı ile Prokart sportif karting yarışlarına katıldım. Birçok kez en hızlı tur zamanlarını ve pist rekorlarını elde ettim. Sportif Karting  ismini kullanıyor olmanız çok etkili olmuş .  Sportif olarak yapılan Karting branşı ile hepimizin eğlence için yaptığı Hobi Kartingi (go-kart) birbirinden ayırmış. Karting yapıyorum diye bahsettiğimde insanlar “ a evet biliyorum bizde gidiyoruz, gazlıyor, istersen çarpabiliyorsun “ tepkisi verdiğinde “ hayır bu öyle değil,  profesyonel çok hızlı araçlar, resmi kuralları olan resmi yarışlar “ gibi anlatmaya çalışıyorduk .

DPP_0109

Sportif Karting : Bu güzel yorumun için teşekkür ederiz. Sportif Karting ile ilgili okurlarımıza biraz bilgilendirme yapabilirmisin.

Burcu Burkut Erenkul : Sportif Karting  motor sporlarının bir branşı . Sportif Karting Yarışları  CIK FIA uluslararası ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu kurallarına göre yapılabilir. Tosfed onaylı Organizatör Kulüpler tarafında yapılır. Tüm sporcular buna uymak durumundadır. Her yarışta Tosfed tarafından atanmış Komiser, Yarış Direktörü ve Gözetmenlerden oluşan yaklaşık 30 kişilik ekip görev alır. Bu ekip yarışın güvenlik kurallarına ve yarış kurallarına uygunluğunu organizasyon boyunca takip eder. Yarışlar için Valilikten  Polis veya Jandarma dan izinler alınır.

burcu004Sportif Karting : Teknik olarak nelere dikkat edilmektedir.

Burcu Burkut Erenkul : Sportif Karting yarışlarında  Homologe tulum ve kask kullanılmaktadır. Karting araçları sportif karting için üretilmiş araçlar olmalı ve motor güçleri aynı olmalıdır. Sezon başında tek tip lastiğe onay verilir tüm sporcular bu lastiği kullanır.  Araç ile pilotun toplam ağırlığı  yayınlanan kilo değerinin altında olamaz. Eksik kiloda olan pilotun aracına eşitleme ağırlıkları eklenir. Tüm sporcular sportif ve teknik kurallara uymak durumundadır. Yarış esnasında kurallara uymayan pilot ceza alır.

Sportif Karting : Hepimizin bildiği gibi Sportif Karting Motor Sporları başlangıcı için en doğru adres. Bir sonraki adım ne oldu?

Burcu Burkut Erenkul : Karting sonrasında motor sporlarına devam etmeyi çok istiyordum . Bu isteğim gerçek oldu  otomobil sporlarının pist, tırmanma ve Ralli branşlarında  yarıştım.  2008 yılından beri aktif olarak Ralli yapıyorum. 2015 sezonunda 1 yıllık bir ara verdim. Kariyerimde bir de offshore branşı bulunuyor.

Sportif Karting : Sadece yarıştım demek senin için yeterli bir cümle olmuyor, başarılarını anlatır mısın?

Burcu Burkut Erenkul : 2010 yılında İstanbul Kadınlar Şampiyonu ve N3 kategorisinde İstanbul 1.si oldum. Kadınlar kategorisinde aldığım şampiyonluk unvanı beni bu unvanı kazanmış en genç kadın rallici yapıyor. 2011 yılında Türkiye Ralli Şampiyonası’nda ilk sezonumu yaptım. 2011 yılında  Prokart Formula Sportif Karting 2.si oldum. 2012 yılında eşit otomobillerle erkeklere karşı tek kadın olarak yarıştığım Sınıf 8 kategorisinde Türkiye 1.si oldum.

burcu201

Sportif Karting : Ralli Yarışlarına bu sezon katılacak mısın?

Burcu Burkut Erenkul : 2016 sezonunda Türkiye Ralli Şampiyonası’na devam etmek istiyorum ancak planlarım henüz netleşmedi sponsorluk görüşmelerim sürüyor. Yakın bir tarihte netleşmiş olacak .

burcu302 burcu301

Sportif Karting : Bu sezon seni motor sporlarına başlamış olduğun Sportif Karting Yarışları’nda göreceğiz.

Burcu Burkut Erenkul : Karting benim için muhteşem bir branş, hala çok seviyorum. Sportif Karting 2016 yılı için kesinleşen ve beni heyecanlandıran bir planım var o da “ BİZ..? Kadınlar Sportif Karting Takımı”. Fikret Şen’in büyük özverisi ile Türkiye’nin en hızlı kadın karting pilotları  bir araya geldik. Kadın şiddetine karşı bir ses olmak için pistlerde şampiyonluk için ter dökeceğiz. Bu beni çok heyecanlandırıyor sosyal bir sorumluluğumuz var, inşallah istediğimiz yankıyı uyandırabiliriz.

Sportif Karting : BİZ..? Sportif Karting Takımının çok başarılı olacağına inanıyoruz. Takım arkadaşların uzun yıllar sportif karting yapmış pilotlar.

Burcu Burkut Erenkul : Haklısınız BİZ..?  de kendimize güveniyoruz. İdil, Zeynep ve Elif uzun yıllardır sportif karting yapıyorlar. Zeynep’in Sportif Karting Prokart’ta Şampiyonluğu var.  Prokart bir takım yarışı, BİZ..? takım olmayı güç birliği yapmayı başaracağız. Rakiplerimiz çok güçlü ama bizde çok güçlüyüz.

Sportif Karting : Burcu için Sportif Karting Prokart nasıl bir yarış?

Burcu Burkut Erenkul : Otomobil sporları benim hayatımın en büyük yapı taşı. Branşlara göre bireysel ya da takım olarak yarışmanız gereken disiplinler var. Bireysel başladığım Türkiye Karting Şampiyonası beni bu spora çok güçlü bir şekilde hazırladı. Daha sonra Prokart Yarışları ile tanışıp Chronos Racing takımında yarıştığım yıllarda da takım olmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu çok iyi öğrendim ki bu da benim Ralli kariyerim için çok faydalı oldu. Pistte tek başınıza olsanız da bir takım adına karar veriyorsunuz bu yüzden sorumluluğunuz çok büyük, yapılacak en ufacık bir hata belki sizi şampiyonluktan edebilir.

burcu203

Otomobil sporlarında başarı gelmesi için zincirin tüm halkalarının mükemmel bir şekilde bir araya gelmesi gerekiyor. O yüzden herkes görevini en iyi şekilde yapmalı. Uzun yıllar sonra yeniden sportif kartinge dönmek benim için evime dönmek gibi, inşallah şampiyonayı en iyi şekilde tamamlarız. Prokart  dayanıklılık yarışı . Tam gün süren yarışlarda  5-6 saat  yarışacaksınız, takım olarak uyumlu olacak mutlaka strateji yapacaksınız. Sadece hızlı olmak yetmiyor, yarışı çok iyi takip etmek gerekiyor.

Birde Prokart’ın farklı bir yönü var. Burası bir aile gibi. Yarış sırasında olan sıkı rekabet sonrasında arkadaşlık olarak kalıyor. Herkes birbirine yardım ediyor fikirler veriyor. Bir parçanın hasar görmesiyle yarışa katılamayacak olan takıma diğer takımlar anında destek oluyor. Çünkü yarışı pistte yapmak bu takımla yarışmak istiyorlar. Sportif Karting  Prokart  pilotları arasında 13 yaşından 52 yarışana kadar bir çok aktif yarışan pilot var.

DPP_0096

Sportif Karting : Prokart ailesi gün geçtikçe büyüyor. Daha büyük organizasyonlar yapmak için çalışmalar devam ediyor . Ailede başka yarışçı varmı ?

Burcu Burkut Erenkul : Yıllarca ailem en büyük destekçim oldu 16 yaşında bir kız kardeşim var onların büyük desteği sayesinde bugüne kadar pek çok başarı elde ettim. Bu sporda aile desteği çok önemli ben bu konuda hep çok şanslı oldum. Babam da 1999 yılında Karting  daha sonra da Ralli yaptı. Annem Volkan Işık eğitim seminerlerinden birine katılarak otomobil sporlarının keyfini yaşadı. Kardeşim Melis de yarışmayı istiyor.

Sportif Karting :  Güzel sohbetin için teşekkür ediyor Başarılı bir sezon geçirmenizi diliyoruz.   Biz BİZ..? ‘e inanıyoruz.

Burcu Burkut Erenkul : Ben teşekkür ederim, görüşmek üzere…

BURCU BURKUT ERENKUL  Web sayfası  : http://www.burcuburkuterenkul.com

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Nostalji ! Prokart 2012 Işık Üniversitesi Takımı

Bugün konuklarımız Prokart 2012, Işık Üniversitesi Sportif Karting Takımı bayan pilotları Sportif Karting : Merhaba, …