Sportif Karting PROKART Şampiyon Pilotu Orçun AYDEMİR !

Bugün konuğumuz  Güray Orçun Aydemir  (1996)

Orçun Aydemir Sportif Kartinge başladığı günden bugüne birçok başarılar kazanmış bir pilot. Bireysel ve takım olarak kazanılmış şampiyonluklar ile zirvede kendine her zaman yer ayırtmış bir şampiyon.

  • 2013  Türkiye Karting Şampiyonu
  • 2014  Türkiye Rotax Max Challenge Şampiyonu
  • 2013 – 2014 – 2015 -2016  Sportif Karting Prokart Kuzey Yıldızı Takımı ile 4 kez Şampiyonluk .
  • Prokart Endurance Cup’ta  en çok Best Time yapan karting pilotu.

SK :  Orçun merhaba . Seni ve pilotu olduğun Kuzey Yıldızı Prokart Takımını yakından tanıyoruz. Bireysel kategorilerde ve takım yarışlarında çok iyi performans sergiledin. Orçun  Motor sporları ile nasıl tanıştı?

Orçun Aydemir : Motor sporlarına ilgi duymaya çok küçük yaşta başladım. Hep araba yarışı oyunları oynardım. Düzenli olarak da babamla birlikte Formula 1 yarışlarını seyrederdik. Formula 1 Türkiye yarışlarının tamamını  İstanbulpark’ta seyretme fırsatı bulduk. İdolüm  tüm zamanların en iyi iki pilotundan birisi olan Michael Schumacher idi .

Motor sporları dünyasına ilk olarak motosiklet ile başladım. İlk motosikletimi 12 yaşında aldık. Motosiklet aslında hiç aklımda yoktu, babam kullanıyor enduro motorlar ile sürekli arazi sürüşleri yapıyordu.  Ailem bu yaşlarda kişisel gelişim için çok iyi olacağını düşünerek beni motosiklet ile tanıştırmış oldu. Tabiki önce profesyonel motosiklet eğitimi aldım, sonrasında kendimi arazide mücadele ederken buldum . İnanılmaz keyifli ve muhteşemdi.

SK  : Karting ile tanışma ve başlangıç nasıl oldu ?

Orçun Aydemir : Pedallara yetişebildiğim gün itibarı ile hobi Karting kullanmaya başlamıştım.  Türkiye’de çeşitli Sportif Karting organizasyonlarının düzenlendiğinden haberimiz ve bilgimiz yoktu. Sportif Karting  2010 yılında hayatımıza girmiş oldu. Babam yurtdışında takım yarışları araştırırken Türkiye’de  beş yıldır  Prokart Endurance Cup yarışlarının yapıldığını keşfetmişti. Aynı yıl bir takıma kayıt yaptırdı, antremanlara başladı. Heyecanını hep benimle paylaşıyor, yanında götürüyordu.

Bir gün “ Baba bende deneyebilir miyim , yaşıtlarım yarışıyor “ diye sormamla beraber kısa bir süre içersinde  kendimi karting aracının koltuğunda buldum. Tabiki aile geleneği olarak başlangıç seviyesinde hatalı öğrenme olmaması için  hemen eğitim programı belirlendi. Almış olduğum eğitimler ile her şey doğru başladı. Sportif Karting ile tanışmam bu şekilde gerçekleşmiş oldu.

SK : Motorsporu yapıyor olmak nasıl bir duygu, nasıl bir etkisi oldu?

Orçun Aydemir :  İnanılmaz bir duygu. Motosiklet veya karting aracı farketmez, kullanırken farklı bir dünyaya geçiyorsunuz. Yarışa çıktığınızda duyulan heyecan muhteşem bir duygu. Ailem haklı çıktı , motosiklet ve karting  kullanıyor olmak  en küçük ayrıntıların başarıya ulaşmak için çok önemli olduğunu gösterdi. Okulda derslerde daha dikkatli olmamı, derse odaklanmamı sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim .

SK : Yarışlar ve başarılarından bahsedermisin.

Orçun Aydemir : Öncelikle kartinge eğitimle başlamanın çok büyük faydasını gördüm . Prokart Endurance Cup’ta bir çok pilot gibi İKOK kulübünün her yıl kurduğu “ İKOK_İstanbul Karting Takımı” nın  bir üyesi olarak başladım. Bunun birkaç sebebi var ; öncelikle siz henüz kuralları, organizasyonu bilmiyorsunuz öğrenmeniz gerekiyor,  takımlar şampiyonluk için mücadele ettiği için yeni pilotu yerine tercihlerini tecrübeli pilottan yana kullanıyorlar.

SK : Prokart Endurance Cup’ta hangi takımlarda yarıştınız  ?

Orçun  Aydemir :  Sezonları ile birlikte sıralamak gerekirse

  • 2010 sezonu  İKOK İstanbul Karting Takımı   Genel Klasman 9.su
  • 2011 sezonu   Full Throttle                                   Genel Klasman 5.si
  • 2011 sezonu   Full Throttle    Prokart Formula Cumhuriyet Kupası  1.si
  • 2012 sezonu  Kart10 Racing                                  Genel Klasman 2.lik
  • 2013 sezonu   Kuzey Yıldızı                                   Genel Klasman Şampiyonluk
  • 2014 sezonu   Kuzey Yıldızı                                   Genel Klasman Şampiyonluk
  • 2015 sezonu   Kuzey Yıldızı                                   Genel Klasman Şampiyonluk
  • 2016 sezonu   Kuzey Yıldızı                                   Genel Klasman Şampiyonluk

SK : Dört Yıl ve üst üste kazanılan şampiyonluk kırılması zor bir rekor olmuş

Orçun Aydemir : Prokart  bir takım yarışı. Takım olarak iyi olmalısınız. Pilotlar her zaman iyi performans göstermemiş olsa da  takımın diğer üyeleri takımı sırtlamalı.  Prokart’ta  pilotaj kadar kurallarda çok önemli. Yarış süresince takım direktörünüz ve takım arkadaşlarınız yarışı takip etmeli, olabilecek her duruma göre bir strateji geliştirmelidir.  Rakip takımları izlemeli buna göre kararlar almalıdır. Pistte veya pit stop alanında  kural hatası yapmamalıdır. Örnek vermek gerekirse  bir saat yarışıp pit alanına benzin ikmali ve pilot değişimi yapmak için geldiğinizde yaşadığınız heyecanla hatalar yapabilirsiniz . O sırada takım sizi takip eder  “ Soldaaaannn” diye  bağıran arkadaşınız  aracın solundan inmenizi sağlayarak takımı kural hatasından dolayı alacağı cezadan kurtarmış olur.

Yarıştığım her takımda bana destek olan tüm takım arkadaşlarıma, takım direktörlerime teşekkür ediyorum. Bu heyecanı ve başarıları kazanmamızda emekleri çok büyük .

SK :  Birçok anı birikmiştir , unutamadığınız bir anınızı anlatırmısınız .

Orçun Aydemir :  Prokart’ta hiç unutamadığım an il yarışımda oldu. Prokart’ta şu ana kadar ilk yarışında  BEST TIME yapmış tek pilotum. İlk yarışa kadar çok iyi eğitim aldım. Takımdaki herkes yeni pilot . Yarışa çıkarken  takım arkadaşlarım  “Orçun en çok sen antreman yaptın, sen start alırmısın “ dediler. Çok heyecanlıydım fakat her şeyi kafamda planlamıştım. Çok tecrübeli ve başarılı takımlar vardı, tüm gözler onların üzerindeydi . Aynı zamanda Best Time takip ediliyordu, çok önemliydi  best time yapan takım fazladan 1 puan alıyordu. Yeşil bayrak ile birlikte çok iyi start alıp birinci sıraya çıkmama rağmen  ilk yarış heyecanı ile ikinci virajda spin attım gerilere düştüm.  Herkes kenarda “ acemilik var normal “ diye konuşuyormuş. Tekrar piste dönüp yarışa devam etmeye başladım. Bir süre sonra bütün takımları geçip liderliğe çıktığımda tüm dikkatler bana çevrilmiş, çünkü yarışın Best Time (en iyi tur) zamanını ben yapmışım. İlk yarışımda bunu başarmış olmak beni ve babamı çok sevindirmişti. Diğer takım pilotları dahil herkesten tebrik aldım.


SK :  Küçük yaşta dahil olduğun bu organizasyon nasıldı senin için ?

Orçun Aydemir : Prokart aracılığı ile kendi yaşımda çok değerli arkadaşlar edindim. Beraber Prokart’ta büyüdük. Prokart kendi içinde çok sıcak ancak bir o kadar da rekabetçi bir atmosfere sahip. Prokart’ta herkes pistte kıyasıya mücadele ederken pist dışında dost. Prokart’ın pilotlarına bireysel başarının yanında takım ruhunu da aşıladığını düşünüyorum.

SK : Başka kategorilerde yarıştın mı ?

Orçun Aydemir : Evet . Prokart dışında Türkiye Karting Şampiyonası’nda da yarıştım. TKŞ de yarışmaya 2011 senesinde başladım. 2013 Senesinde Senior Kategorisinde Türkiye Karting Şampiyonu, 2014 senesinde ise DD2 kategorisinde Rotax Max Challange Türkiye şampiyonu oldum.

2014 yılında Türkiye adına  Büyük bir dünya şampiyonası olan “Rotax Max Challenge Grand Finals” İspanya’da Senior DD2 kategorisinde  yarıştım .

SK : Prokart’ta yakalamış olduğunuz bu başarıyı biraz anlatırmısın ?

Orçun Aydemir : 2012 sezonunda Kart10 Racing takımı ile yarışırken şampiyonluğu az bir fark ile kaçırmış sezonu ikinci Bitirmiştik.  Aslında başarabiliyorduk fakat son yarışta mekanik problemler her şeyi değiştirdi.

Kuzey Yıldızı Sportif Karting Takımı ilk olarak 2013 sezonunda kuruldu. Takım Ben, Aydonat Atasever, Sarp Kuzey Eroldu, Osman Aydemir ve Zeynep Şen’den oluşuyordu. Takım direktörümüz ve aynı zamanda babam Osman Aydemir’in başarılı stratejileri ve çok iyi takım arkadaşlarım ile 2013 senesinde Kuzey Yıldızı olarak çok başarılı performans gösterdik, ilk dört yarışımızı birinci bitirerek şampiyon olduk.

2014 sezonunda Kuzey Yıldızı Sportif Karting Takımımız Güral Bulut, Sarp Kuzey Eroldu, Zeynep Şen, Gülhüseyin Abdullayev ve benden oluşuyordu. Bu sezonuda  2013 yılındaki başarımızı yorucu bir sezon ardından tekrarlamayı başardık. 2014 sezon şampiyonluğumuz takımdaki tüm pilotların üstün başarılarının yanında muhteşem stratejimiz ile kazanıldı. Damalı sallandığında benzin sıfır olmuş yarışlarımız var.

2015 sezonu inanılmaz bir sezondu. Benim ve Kuzey Yıldızı için Prokart’ın en zor senesi oldu. 2015 senesinde Kuzey Yıldızı Kerem Zengin, Gülhüseyin Abdullayev, Kuzey Eroldu ve benden oluşuyordu. Çok iddialı takımlar vardı. Sezon içerisinde  yaşamış olduğumuz mekanik problemler bize çok puan kaybettirmişti. Aldığımız Best Time puanları ile zirveden kopmuyorduk. Her ayak sonrasında genel klasman birincisi değişiyordu. Son yarışa geldiğimizde sadece 3 puan öndeydik. Son yarışta  son damalı bayrak sallanana kadar şampiyon belli değildi. Kıyasıya bir mücadelenin ardından sezonu RSM Racing takımı ile aynı puanda bitirdik . Kuzey Yıldızı’nın sezon içerisinde daha fazla birincilik kazanmış olması  averajla 2015 sezonu şampiyonu yaptı.

2016 yılına geldiğimizde  her takımın tecrübesinin artmış olması rekabeti üst seviyeye taşıdı. Takımlar inanılma hızlıydı. Kural hatası yapmıyorlardı. Fakat biz birkaç kez yaptık .  Sezonun ilk dört yarışı bittiğinde Kuzey Yıldızı ve Deniz Yıldızı takımı aynı puanda BİZ.? takımı çok yakın puandaydı. Şampiyonluğu son iki yarışta  birinci gelerek kazandık . Sezona  Orçun Aydemir ve Ali Türkkan olarak başladık. Son yarışlarda Kuzey Eroldu ve Mehmet Çınar aramıza katıldı.

Bu kadar başarının anahtarı  Takım olabilmekte . Takım arkadaşlarımız çok tecrübeli, istikrarlı ve uzun süreli yarışabiliyorlar. Bir pilot pistte yarış yaparken kenarda takım üyeleri sürekli yarış ile ilgili strateji yapıyor. Yarışın gidiş şekline göre iyi kararlar vermek , uygulamak gerekiyor. 

Tüm takım arkadaşlarıma kazanmış olduğumuz bu başarılar için tekrar teşekkür ediyorum.

SK : Yeni sezon hazırlıkları ve Yeni sezon için düşüncelerin neler ?

Orçun Aydemir : 2017 dahil  iki yıl yarışlara katılamayacağım. Sonraki yıllarda katılacağım . Heyecanla yarışları takip ediyor olacağım.  Tüm takımlara başarılar dilerim.

SK :  Küçük yaşta başladığın sportif karting yarışları için yorum alabilir miyiz?

Orçun Aydemir : Benim için  Sportif Karting  Yarışlarında pilot olmak inanılmaz keyifli bir şey. Prokart yarışlarına 13 yaşından itibaren katılabiliyorsunuz, üst sınır yok.

Yarışa  başladığınızda özgüveniniz artıyor, her detayın önemli olduğunu öğreniyorsunuz. Hedefe odaklandığınızda başarının o an sakin ve sabırlı olarak kazanılabileceğini öğreniyorsunuz. Takım ile birlikte strateji geliştiriyorsunuz.

Sportif Karting’te yaşıtlarınız ile arkadaşlıklar kuruyor  ortak bir konuda saatlerce konuşabiliyorsunuz.

Hey arkadaşlar oradamısınız ?

Efe Eryalaz, Onat Telkenar, Kuzey Eroldu, Batuhan Ünlü, Gülhüseyin Abdullayev, Ayhancan Güven , Ali Murat, Mehmet Ziya, Cem Bölükbaşı, Berkay Besler , Ali Türkkan ve diğer arkadaşlarıma saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

SK :  Orçun Aydemir sizi arkadaşlarınızada sorduk… 

Güral Bulut ( Full Throttle ve Kuzey Yıldızı Takım Arkadaşı ) : Karting’e başlamak  için ileri bir yaşta olduğunu düşünerek ilk antremanını izlediğim Orçun’un, bu spor için çok  yetenekli olduğunu farketmiştim. Sonrasında ilk yarışında bile bunu herkese kanıtlamış oldu. Türkiye’de karting sporcuları içinde kısa sürede çok önemli bir yer edindi. Bu başarıya ulaşmak için doğal yeteneği olduğu belliydi ama, yetenek tek başına yeterli değildi. Sürekli kendisini geliştirmek istedi. Bu amaçla hem pilot, hem de mekanik olarak, teorik ve pratik çok çalıştı. Doğal yetenek, çalışma ve antremanın yanı sıra, Orçun’un kişiliğinin de bu başarıda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Orçun gibi akıllı, mantıklı, sakin, soğukkanlı, her zaman saygılı ve nazik, çok az insan tanıdım. Bu eşsiz özelliklerde bir Türk gencinin karting sporcusu olması beni çok mutluluk ediyor. Sadece kartingde değil, hayatı boyunca, hangi sporu yaparsa, ne işle uğraşırsa, en iyisini yapmaya çalışacağından eminim. Bu sporu çok seven biri olarak, ilk günden beri onun bu gelişimini görmek  ve yarışlarını izlemek, benim için her zaman büyük zevk oldu. Orçun’un bu spora başlamasını sağlayan babasına ve kendisini sürekli geliştiren bu nadide sporcuya, Orçun’a teşekkür ediyorum.   

Emre Ergör ( Karting Eğitmeni ve Rakip ! ) : Boynuz, kulağı geçti. Hızlı ve Tehlikeli…Her sezon varlığını dert ettiğimiz yakalaması zor pilot. Sadece hızlı olmayıp, istikrarı ile sonuca ulaşabilen nadir sürücülerden biri…

 

 

 

Bestanbey Yüzbaşıoğulları ( Mekanik Servis ve Karting Eğitmeni): Karting sporunda başarılı bir sporcumuz.. Analizci, sportmen ve beyefendi kişiğinin yanında kontrol edebildiği bir hırsa sahiptir. Takım içerisinde ve dışarısında rakip olsun yada olmasın her kişi ile iyi diyalog kurabilen iletişimi ve paylaşımıda güçlü bir sporcu kimliğine sahiptir..

 

 

Ali Ertuğrul Ersin (İKOK eski başkanı) : Orçun’u ilk tanıdığımda delikanlılığa daha yeni geçmek üzereydi. Prokart’taki ilk yarışında elde ettiği derece herkesi şaşırtmış ve yetenekli bir pilotun gelmekte olduğunu müjdelemişti. Orçun’un yaşıtlarına göre bir dezavantajı vardı. Arkadaşları çok daha küçük yaşlarda kartinge başlamıştı. Ancak Orçun hem yeteneği hem de öğrenme azmiyle aradaki farkı süratle kapattı. Darrell Smith’den aldığımız 3 günlük eğitimden en çok faydalanan Orçun oldu. Öğrenmeyi orada kesmedi, sürekli araştırdı ve iyi bir pilotta olması gereken bilgileri edindi. Orçun denince aklıma ilk gelen şey, temiz yarışma isteğidir. Önündeki rakibi her zaman temiz biçimde, kurallara uyarak geçmek istemesini her zaman takdir ettim. Bu bazen ona kazanabileceği yarışları kaybettirmesine rağmen, bu prensibinden taviz vermemesi büyük saygı gösterilmesini gerektiriyor. Bu özelliğinin ona hayatta da adil ve dürüst bir insan olmasını sağladığından eminim.

Osman Aydemir ( Baba, Takım Arkadaşı, Rakip ) : Eğlence olarak başlamış olduğumuz motor sporu tutkuya dönüştü.  Baba oğul birlikte bir şeyler yapalım diye başlamış olduğumuz motosiklet ve sonrasında sportif karting Orçun için inanılmaz bir dünya idi, ikisinide çok sevdi. Motosiklet ve karting ile kişisel gelişimi çok hızlandı. Mücadele etmeyi, strateji yapması gerektiğini, başarılı olması için çok çalışması gerektiğini, küçük detayların aslında çok önemli olduğunu, kurallara uyulması gerektiğini, her yeni bir şey için önce eğitim alınması gerektiğini  erken yaşta fark etmiş oldu.  Eğitim hayatında sayısız yararını gördü. Derslerinde daha dikkatli ve başarılı oldu. Dışarıda birlikte yapmış olduğumuz bu muhteşem konu olmasaydı belki de çağımız çocukları gibi  kendini bilgisayar oyunlarına kaptıracaktı .

Erken fark edilen bir pilot olmasına rağmen ilk şampiyonluğuna 3. Yılında ulaştı. Bu üç yıl içerisinde çok çalıştık; antrenmanlar , araştırmalar, eğitimler, araba yarışı oyunları, analizler, yarışlar …..  Yurtiçi ve yurtdışında sayısız bir çok yarışa katıldı. Şampiyonluk keyfini defalarca yaşamış oldu.   Orçun’u mekanik arıza yaşarsa geçebiliyoruz J .  İlk yarışında best time yaptığında ve lider olduğunda çok heyecanlanmıştık.  Bir yarışta  takım arkadaşı  rahatsızlandığında yerine geçmiş  yarışın sonuna kadar 2 saat 40 dk aralıksız yarışıp birinci gelmişti . Sadece benzin ikmali ve su içmeye fırsatı olmuştu. Her bir yarışta çok eğlendik çok güzel anılar biriktirdik . Şampiyonu tebrik ediyorum.

Her baba ve annenin çocuklarıyla birlikte sportif karting yapmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

 

 

Ve son olarak şampiyona teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

www.sportifkarting.org

 

 

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Ertuğrul ERSİN

Chronos Racing takım direktörü ve PROKART Yarışlarını başlatan Ertuğrul Ersin’le beraberiz. Sportif Karting: Merhaba Ertuğrul …