Karting’den Çifte Türkiye Şampiyonluğu’na.

Karting’den Çifte Türkiye Şampiyonluğu’na.

Sevgili okurlar bu hafta konuğumuz 2016 Sportif Karting Prokart Türkiye Şampiyonu Ali Türkkan.

2017 Pist Şampiyonu olan Ali Türkkan en genç pist şampiyonu ünvanını da almış oldu.

2017 sezonunda hem Türkiye Pist Şampiyonası’nda hem de V1 Challenge da toplam 22 yarışta start aldı ve bu yarışların 13’ünü birincilik ile tamamladı.

Ali Türkkan 2017 Pist Şampiyonu

 

Bu birinciliklerle beraber, çıktığı sıralama turlarında da pist rekorlarını kırarak yarışlardaki tüm pole pozisyonlarını alan Ali Türkkan şampiyonluklarının bir tesadüf olmadığını açık bir şekilde gösterdi.

Sportif Karting : Ali merhaba ,  öncelikle bu sezon nasıl gelişti sen den onu dinleyelim.

Ali Türkkan : Bu sezon başında,  uzun yıllar sonra tekrar organize edilen Şampiyonlar Şampiyonası organizasyonu yapıldı.

Ali Türkkan 2017 V1 Birincisi

Tüm otomobil sporcuları için çok prestijli bir organizasyon olan bu şampiyonaya katılma şartları ya sınıfınızda şampiyon olmak ya da ülkemizi yurt dışında temsil etmekti. Beraberinde Türkiye Motor Sporları Federasyonumuzun davetlileri de oldu.

Ben 2016 senesinde Dünya Ralli Kros şampiyonasının İngiltere ayağında yarıştığım için başkanımız tarafından davet edildim. Aynı zaman Sportif Karting Prokart’ta da şampiyon olduk.

Bu şampiyonada branşlarında şampiyon olmuş, son derece tecrübeli  ve yanlış hatırlamıyorsam 50 sporcu vardı.

İlk elemeler sonrası kalan 12 pilot bir sonraki gün tekrar yarışacaktı. Ben eleme turlarında tüm pilotlar içinde en iyi zamanı yaparak finallere  birinci olarak kaldım.

Ertesi gün de en iyi tur zamanına imza atmama rağmen son 4 pilota yani yarı finale kaldım ancak finale kalamadım.

Başkanımız Serkan abinin sağladığı bu fırsat açıkçası yapabileceklerimi tüm otomobil sporları camiasının önünde sergileme imkanı  ve Başkanımız Serkan  abinin genç sporcular ile ilgili gelecek vizyonu ile buluşmama olanak sağladı.

Bunun arkasından ilk önce Tok Spor Serkan Duru abi beni Belçika’da SPA pistinde bir teste götürdü.

Ardından Borusan Otomotiv Motorsport’ dan İbrahim Okyay abi benimle görüşmek istedi.

Sonunda da Borusan Otomotiv Motorsport ile yollarımız birleşti.

 

Sportif Karting: Bundan sonra neler  oldu?

Ali Türkkan : Bundan sonra işler çok ciddileşti, açıkçası içine girdikçe ne kadar profesyonel bir takımın içinde olduğumu ve ne denli safkan bir yarış otomobilinin bana emanet edildiğini anladım.

Birkaç test den sonra otomobile uyum sağladım, bu süreçte ve tüm sezon boyunca  takım direktörümüz İbrahim abinin çok deneyimli ve şampiyon bir pilot olması bence en büyük şansımdı.

Sportif Karting: Ya V1 Challenge o nereden çıktı?

Ali Türkkan : V1 Challenge’da Başkanımız Serkan Yazıcı abinin daveti ile oldu, kendisi benim kilometre yapmam tecrübe edinmem için katılmamı istedi.

Sportif Karting: Girdiğin iki şampiyonada da şampiyon oldun, üstelik tüm pole pozisyonlarını ve  22 startın 13’ünü kazanarak. Nasıl böyle iddialı bir başarıya imza attın?

Ali Türkkan : 2016 sezonundan önce bir V2 ve bir V1 sezonu yapmıştım. Ancak bugün bana da soranlara söylediğim gibi yetiştiğim yer Karting. Sizin de bildiğiniz gibi 6 yaşında 25 Küçük Adam projesi ile başlayıp geçen sene 2016 sportif karting prokart şampiyonluğu ile biten bir karting geçmişim var.

Karting bu sporun temel eğitimi. Asla ve asla küçümsenmemeli. Biliyorum herkes BMW ye veya benzer bir pist arabasına binmek istiyor. Ancak şunu unutmamalılar finansal imkanları müsaade etse de ve  bu tür pist arabalarına binseler de düzgün bir rekabetin içinde hiçbir şansları olmaz.

Bu nedenle bizzat bana da soranlara bu spora başlamak ve bir kariyer elde etmek isteyenlere yaşları ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka karting ile başlamalarını öneriyorum.

Sportif Karting: Peki Karting ile ilgili ne önerebilirsin?

Ali Türkkan Prokart

Ali Türkkan : İki şekilde yapılabilir bir tanesi Türkiye Karting Şampiyonası diğeri Sportif Karting Dayanıklılık Şampiyonası.

Ben başlamak için Sportif Karting’i önerirdim belki şimdi sizinle konuşurken biraz reklam oluyor gibi algılanabilir ancak kilometre ve maliyet hesapları,  beraberinde uzun rekabet süreleri düşünüldüğünde sporcuların kendilerini geliştirebilmeleri için bundan daha geniş ve ekonomik bir imkan düşünemiyorum.

Sportif Karting: Gelecekle ilgili planların ne?

Ali Türkkan :  Elbette rekabeti daha üst bir seviyeye taşıyarak takımımı ve ülkemi yurt dışında temsil etmek.

 

Ali Türkkan bizimle düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ediyoruz. Umarız Sportif Karting bu ülkeye senin gibi nice değerler yetiştirir. Yolun açık olsun şampiyon.

 

http://www.tosfed.org.tr/haberler/4320/en-genc-pist-sampiyonu-ali-turkkan.asp

http://www.tosfed.org.tr/haberler/4344/v1-de-kazanan-ali-turkkan-

 

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı Türkiye Karting Şampiyonası 7-8 Nisan tarihlerinde  İstanbul’da yapılan resmi yarışlar ile …