Sportif Karting Yarış Teknikleri

Karting yarış pilotu olmak için öncelikle öğrenilmesi gereken bazı bilgiler aşağıda bilginize sunuyoruz.

1. Öncelikle Uzağa Bakmak :

Karting yarışı esnasında her şey çok hızlı, çok çabuk olur. Bu nedenle karting yarışı pilotunun her şeyi önceden sezmesi çok önemlidir. Karting aracın nereye gideceğini belirleyen sürücünün gözleridir. Karting yarışı sırasında sürücünün iyice ileriye bakması doğru yere gitmesini sağlamanın yanı sıra bir sonraki hedefe konsantre olmasını sağlar ve tüm ihtimalleri analiz ederek hazır olur.

2. Pistin ilerisine yeterince konsantre olmak :

Karting yarışı sırasında sadece ileriye bakmak yeterli değildir. Karting yarışı sırasında sürücü bir sonraki hedefe konsantre olmayı öğrenmeli, en az hata ile amacına ulaşmalıdır. Eğer hedeflediği sürüşü yapamamış ise hatasını analiz etmeli bir sonraki turda aynı hatayı yapmamalıdır. Ne zaman dikkatini yönelteceğini bilmelidir. Karting yarışı sırasında sürücü en iyi fren noktasını ve fren baskı oranını her viraj için ayrı ayrı tespit etmelidir. Bir sonraki turda doğru fren noktasını kullanmalı apex noktasına konsantre olmuş olmalıdır. Apexe yaklaşırken, artık gözlerini viraj çıkışına çevirmeli ve dikkatini maksimum hız ile virajdan çıkmaya yöneltmelidir. Karting yarışlarında sürücünün sezgi ile konsantrasyonun birleşimi, doğru şeyi doğru zamanda yapma ihtimallerini oldukça artırır.

3. Virajda Süratli olmak :

Karting yarışlarında viraja hızlı girmek değil virajdan hızlı çıkmak süre kazandırır. Sürücü yapmak istediğini tam olarak yapamıyor ve hedefinden uzaklaşıyorsa aracın hızı fazladır. Viraja çok hızlı bir şekilde girmek sektör (pistin bölümleri) zamanında iyileştirme olarak gözüksede apexin kaçırılması veya yarış çizgisinin dışına çıkılması durumunda çıkış hızından fedakarlık edilmesi ile kaybedilen süre bazen tur başına bir kaç saniye kaybedilebilir. Karting yarışlarında Viraja hızlı girmek değil virajdan hızlı çıkmak önemlidir. Viraja hızlı girmek sadece rakibe atak yapılırken kullanılan bir yöntem olmalıdır.

4. Gerçekçi Beklentiler :

Karting yarışı sürücüsü kendini bilmelidir. Her zaman daha hızlı yeni bir pilot karşısına çıkabilir. Yarış dünyasından bir süre uzak kalmış deneyimli yarışçılar, eski becerilerini yeniden kazanmak için yeterli antrenmana zaman ayırmayı bilmelidir. Düzenli yapılan antrenmalar ile sürüş becerisi kalıcı olur ve gelişmeye devam eder.

5. Karting aracını fazla sert kullanmak :

Karting yarış aracı yapılan hareketlerde ani tepki verir. Düzgün direksiyon, hızlanma ve fren kullanımlarına ise pozitif tepki verir. Sert kullanımlarda ani, negatif tepkiler verir. Karting aracında Sert direksiyon kullanımı ve sert frenler ile gaza ani basarak kullanımlar bazen hızlı kullanım hissi verir fakat gerçekte daha yavaş, tehlikeli ve yıpratıcı bir kullanım şeklidir. Karting yarışı sırasında sürücünün kolları gevşek olmalı küçük el hareketleri kullanım yapmalıdır.

6. Karting aracını sürerken analiz etmek :

Karting yarışlarında sürücünün ani gelişen olaylara konsantre olmak için kendini disiplin etmesi, performansını analiz etmeyi ertelemesi başarılı sürücülük için çok önemlidir. Karting yarışı sırasında bir önceki bölümde olan olayın analizi için pistte düzlüklere çıkıldığında yapılmalıdır. Aksi taktirde konsantrasyonu bozulur yarışçının bir sonraki varması gereken yere doğru şekilde varmasını engeller. Tecrübeli ve yetenekli sürücüler, performanslarının analizini uzun düzlüklerde ve pistin daha kolay bölümlerinde yaparlar.Karting sürücülerinin performans analizlerini yarış sonrası yapmaları daha uygun olur.

7. Yarış Çizgisinin önemi :

Karting yarışlarında en önemli konulardan birisi yarış çizgisidir. Nedir bu Yarış Çizgisi ? Karting yarış pistinde karting aracının akıcı bir şekilde kullanıldığı, en hızlı tur zamanının çıkartıldığı fren noktası,apex geçiş ve viraj çıkış hızının en iyi yapılabildiği pist üzerindeki hayali bir çizgidir. Yarış sırasında pisti doğru kullanmak oldukça önemlidir. Düzgün ve istikrarlı bir yarış çizgisinde sürmek, doğru yere bakmak ve konsantre olmakla ilgilidir.

8. Sürücünün kendini etkilemesi :

Karting yarışları sırasında sürücünün beyni en iyi dostudur. Sürücü beynine korku, panik, belirsizlik sinyali gönderdiğinde hatalar peşpeşe gelir. Sürüş sırasında heyecanı yaşasanız bile soğukkanlı olmalı her zaman bir öncesini değil bir sonraki aşamayı düşünmelisiniz. Doğru fren noktası için, apexe dönüş için için her zaman doğru zamana kadar sabırlı olmalısınız.

9. Karting Yarışında Değişen Koşullara ani tepki vermek :

Karting yarışlarında yeni sürücüler genellikle bir pistte en iyi şekilde kullanmayı öğrenirler ve bunu ezberlemeye çalışırlar. Fakat aynı pist bile olsa her zaman anlık tepki verebilmeyi bilmek gerekir. Karting yarışlarında değişken çok fazladır : Hava şartları, sıcaklık, lastik durumu, pistin durumu, rakipler, heyecan, aracın ve motorun güncel durumu vs. yarışçının performansını ciddi biçimde etkileyebilir.Yarış dünyasında her şey dinamiktir, karting yarış pilotu her zaman anlık tepki verebilecek şekilde kendini geliştirmelidir.

10. Teknik Hatalar :

Karting yarışlarında çok erken veya geç yapılan dönüşler, apexlere erken girmek, geç girmek veya tamamen kaçırmak bir çok yarışçının yaptığı hatalardır. Sürücülerin bu hatalarının sebebi yalnızca teknik sorunlar olması çok seyrek görülen bir durumdur. Genellikle karting pilotunun mental hataları ile birlikte ortaya çıkarlar. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm hatanın farkına varıp, sebebini bularak çözüm üretebilmektir. Bir yarışçı kendini geliştirdikçe kullandığı malzemenin teknolojisi, farklı sürüş teknikleri hata olasılıklarını artırır. Mental olarak güçlü bir karting sürücüsü ile uygun teknik aksamın birleşmesi yarışçıyı istikrarlı başarılara götürür.

11. Yarış hızı ne olmalı?

Karting yarışlarında tabiki her zaman en iyi tur derecesine ulaşmak çok önemlidir. Bu sizi birinci öncelik olarak zirveye ortak ve rekabetçi yapar. Fakat yeterli değildir. En iyi tur zamanınızı istikrarlı bir şekilde sürekli yapabilmek çok önemlidir. Her turda tur zamanınızı korumak ve daha iyisini yapabilmek için konsantre olmalısınız.

12. Tampon Tampona rekabet :

Karting yarışlarına hazırlandınız. Tur dereceleriniz ve kullanma süreleriniz artık çok iyi. Artık gerçek heyecana yaklaştınız demektir. Çünkü pistte kendinize denk bir çok pilot bulacaksınız. İlk heyecan karting yarışı esnasında rakibiniz ile aranızdaki mesafe hep aynı ise onu yakalama heyecanıdır. En heyecan verici an ise rakibinizin arka tamponuna ön tamponunuz ile 1cm kadar yaklaştınız, geçme arzusu zirveye çıktı. Artık hata yapmamak rakibi tampon tampona takip edebilmek gerekir. Pilotajınızdan ödün vermeden artık onun zihnine girmeli onunla senkronize olmalısınız. En doğru anda atak yapmalı ve geçmelisiniz.

13. Karting Pilotunun En Önemli Görevi :

Karting pilotunun karting yarışlarında dikkat etmesi gereken en önemli konu “Kurallar” dır. Karting pilotu Sportif  ve teknik kuralları mutlaka eksiksiz olarak öğrenmeli ve uygulamalıdır.

 

Karting Yarışları :

Karting motorsporu 1950’ lerin sonlarından beri yapılıyor. Bu spor motorsporlarının her türüne bir çok başarılı yarışçı kazandırmış, şampiyonların yetişmesine katkıda bulunmuştur. Bir çok profesyonel yarışçı devamlı olarak bu sporun gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Kartingin motorsporlarında bir eğitim aracı olarak kullanılmasındaki bazı çok özel avantajları halen bilinmeyen özelliklerindendir. Karting araçları (gokart) öğrenim sürecini hızlandırır ve yoğunlaştırır. Bu avantajlar başlamayı düşünen ve bu konuda bir kariyer yapmayı düşünen kişiler tarafından dikkate alınmalıdır.

Karting eğitimlerinde pilotu eğitmenlerin değerlendirmesi daha kolay olur. Yarış kartları açık olduğu için eğitmenin sürücünün yaptığı her hareketi rahatça görebilmesini sağlar. El pozisyonu, ayak hareketleri, kafa ve vücut hareketleri açıkça net bir şekilde görülebilmektedir. Bu sürücünün hatalarının daha çabuk tespit edilip düzeltilmesine yardımcı olur. Bir yarışçının kişisel tekniğinin belirlenmesi için büyük bir avantajdır.