Ertuğrul ERSİN

Chronos Racing takım direktörü ve PROKART Yarışlarını başlatan Ertuğrul Ersin’le beraberiz.

prokart_logo

Sportif Karting: Merhaba Ertuğrul bey, Prokart fikri nasıl doğdu, biraz anlatır mısınız?

Ertuğrul Ersin : 2001 yılında Dubai’deki 24 Saat karting yarışına katıldık. 50’ye yakın karting takımı ve müthiş bir organizasyon gördük. Döndükten sonra araştırmaya başladım ve birçok ülkede Prokart adıyla karting yarışlarında endurance serilerinin yapıldığını fark ettim. Neden burada da olmasın diye 3 arkadaş yola çıktık. Daha önceleri Ann Tahincioğlu’nun Tuzla’da düzenlediği Maraton karting  yarışları vardı. Ama düzenli bir şampiyona olarak Prokart karting yarışı bir ilktir. 2005’de İMK çatısı altında başladık. İMK, KOSK, KOSDER derken İKOK’u kurduk ve kendi çatımız altında devam ettik. Bu sene organizasyonda olmasam da, Prokart’ın 12. sezonunu yaşayacak olmasından mutluluk duyuyorum. Otomobil sporları alanında, TKŞ dışında bu kadar yıl kesintisiz devam eden başka organizasyon yoktur herhalde. Büyük bir başarı hikâyesi aslında.

ee003Sportif Karting: Prokart’ın en önemli özellikleri ne sizce?

Ertuğrul Ersin : Otomobil sporları daha çok bireysel bir spor. Hele ülkemizdeki sistem bunu daha da bireyselleştiriyor. O kadar ki, sporcularla spor kulüpleri arasında nerdeyse hiç bağ yok. Spor kulüpleri de daha çok organizasyon şirketi gibiler. Bu anlamda Prokart sanırım tek takım yarışı, otomobil sporları içinde. Yarış uzun, strateji ve taktikler çok önemli. Takım uyumu başarılı olmanın anahtarı. Sırası gelen kullansın diye bakarsan, başarı elde edemezsin. Takımı yönetenler ve o anda yarışmayan diğer pilotların da yapmaları gerekenler var. Süreleri takip etmek, pilotla iletişim gibi. Sonuçta en az 4-5 kişilik uyumlu bir takım çalışması gerekiyor. Ayrıca bir başka özelliği de, pistte rakip olan takımların ve pilotları pist dışında bir aile gibi olması. Diğer branşlarda hiç olmayan mükemmel bir özellik bu. Geçmiş yıllarda şampiyonluktaki rakibinin zinciri atınca son turda arkasından iterek rakibini birinci yapan takımları gördük. Dişlisi kırıldığı için piste çıkamayacak olan şampiyon adayı takıma, en yakın rakibinin kendi çantasındaki son yedek dişlisini verdiğini gördük. Bunlar son yıllarda azalsa da, korumamız gereken değerler olarak hafızalarımızda.

ee005 ee006

Sportif Karting: Mutlaka unutamadığınız birçok anı vardır 11 sezonda yaşanan. Ancak içlerinden en unutamadığınız hangisi desek?

Ertuğrul Ersin : Elbette onca sezon geçti, her biri farklı bir heyecandı. Geçen 11 sezonun 9’unda pilot ve/veya takım direktörü olarak bulundum. İçlerinden en çok keyif aldığım 2009 sezonu oldu. O sene takım ben, Korhan, Akgün ve Taner’den kuruluydu. 2 uzun 2 kısa pilot olmamızın dışında inanılmaz uyumlu bir takımdık. Anlaşmakta zorlandığımız tek konu koltuk ayarıydı doğal olarak.

ee004

Taner zaten benim karting yarışlarına başlamama vesile olan ve kartingi ilk öğreten arkadaşımdır. Akgün ve Korhan’la da Prokart’ın ilk yıllarından beri tanışıyorduk. Kuvvetli rakipler vardı ve şampiyonluk için bize pek şans tanınmıyordu. Ama doğru strateji ve iyi performansla bir yarış kazandık, birkaç kez kürsüye çıktık. Son yarışa gelindiğinde 4 takımın şampiyonluk şansı vardı. Geçen 11 senede tektir bu, son yarışa 4 takımın şampiyonluk şansıyla girmesi. Üstelik yarış sayısı 7’ydi. Bizim şansımız aslında daha azdı, çünkü sadece birinci olmamız yetmeyecek, rakiplerin de sıralamasının lehimize olması gerekecekti. Sonuçta o yarışı da sezonu da 4. bitirdik ama kağıt üstünde çok iddialı gözükmeyen bir kadro için son ana kadar şampiyonluğu kovalamaktan büyük keyif almıştık. Hala aramızda ‘2009 ruhu’ olarak adlandırırız o sezonu.

ee008 ee007

Sportif Karting: Chronos Racing bir yıl aradan sonra Prokart’a geri döndü. Pilot kadrosuna bakınca oldukça güçlü bir takım olarak gözüküyor. Neler diyeceksiniz?

Ertuğrul Ersin : Tabii ara vermek iyi olmuyor. 2013 ve 2014’de iddialı bir takımdık ancak her 2 sezonu da 3. tamamlayabildik. Geçen sene de mecburiyetten yarışamadık. Sezonun başlamasına az bir süre kala sadece ben, Naci ve Kerem vardık. 15 numarayla 2015’de olmayı çok istiyorduk aslında. 2016 sezonuna çalışmaya Eylül’de başladık. Kadrosundan tişörtüne, telsizinden en küçük vidasına kadar dört dörtlük bir otomobil sporları takımı olarak reorganize olduk. Ben takım direktörü olarak devam ederken, Naci Süalp de her konuda yetkili bir teknik direktör olarak işe koyuldu. Sosyal medyada yaptığımız hamle ses getirdi. Oradan yeni pilot çıkmadı ama şu anda yüzlerce takipçimiz var. Bayrakları alıp yarışı izlemeye gelelim diyen taraftarlar bile var.

Tabii ara verince önceki dönemden bazı önemli pilotlarımızı kaybetmiş olduk. Yepyeni bir kadro kurma yolunu seçtik. Chronos aslında 2 takımdan oluşacak. 15 numarayla Chronos Racing ve 10 numarayla Chronos Kart10 Racing olarak mücadele edeceğiz. Efsane Kart10 ekibiyle birlikteyiz yani. Ceyhan, Korhan ve Akgün’ü bakarsınız bir yarışta pilot koltuğunda da görebiliriz.

Sportif Karting: Kimler var takımda?

Ertuğrul Ersin : Şubat ortası itibariyle Berat Türker, Emre Şentürk, Efe Eryalaz, Ercüment Sarıkaya, Naci Süalp kesinleşen pilotlarımız. Bu arkadaşlarımıza birkaç isim daha eklemeye çalışıyoruz. Eski pilotlarımızdan bir veya ikisi de takıma geri dönebilir bu arada. Takımı oluştururken en çok dikkat ettiğimiz konu uyum. Pilotların sportif becerilerinin dışında karakter olarak gruba uyumu da çok önemli bir kriter.

15a-chronosSportif Karting: Hedefinizi ne olarak belirlediniz?

Ertuğrul Ersin : Öncelikle birinci-ikinci takım ayrımı yok bizde. 15 ve 10 numara var. 2 takım da iddialı. Chronos her zaman hedefini şampiyonluk olarak koyar. Olur veya olmaz, o başka bir şey. Elbette iddialı güçlü rakiplerimiz var. Sonuç ne olursa olsun, öncelikle önemli olan çok sevdiğimiz bu sporu yaparken keyif almak. Naci ve ben takım arkadaşlarımıza bunu garanti ediyoruz. Ama şampiyon olabilecek nitelikte bir takım olduğumuza da inanıyoruz. Bunun için konuşmaktansa pistte ispatlamayı tercih ediyoruz.

ee010Sportif Karting: Teknik konuları nasıl çözüyorsunuz? Şasi, mekanik hizmet, vb.

Ertuğrul Ersin : Chronos muhtemelen sezonun mekanik servisini kendi yapan tek takım olacak. Bu işin başında Naci Süalp var. Ama yalnız olmayacak. Küçük bir mekanik kadromuz da olacak. Ayrıca Kart10 dolayısıyla Ceyhan ve bu sene yarışmasa da her zaman yanımızda olacağını defalarca söylemiş olan Sertuğ da artılarımız olacak.

Şasi partnerimiz Mach1 Kart. Çok güveniyoruz ve endurance karting yarışlarına daha uygun olduğuna inanıyoruz. Şu anda 2 şasimiz de FIA9 Sport. Ancak sezon başına kadar bunlardan en az birini yeni FIA5 şasiye değiştirmeyi planlıyoruz.

Sportif Karting: Şimdiden başarılar. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Hem Prokart hem de Chronos için.

Ertuğrul Ersin : Öncelikle keyifli bir sezon geçeceğini hissediyorum. Önemli olan sadece kazanmak değil. Prokart’ı Prokart yapan değerleri biraz daha hatırlayacağımız, kazananın herkes tarafından tebrik edileceği, kazasız belasız bir sezon olmasını diliyorum. Takım olarak da Prokart değerleri ve genel Fair Play anlayışından asla taviz vermeyen bir takım olacağımızı, ama sonuna kadar da kazanmak için terimizi akıtacağımızı söylemek istiyorum. Çok güçlü, çok değerli rakiplerimizin olduğunu da unutmuyoruz. Herkes için güzel bir sezon olsun.

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Nostalji ! Prokart 2012 Işık Üniversitesi Takımı

Bugün konuklarımız Prokart 2012, Işık Üniversitesi Sportif Karting Takımı bayan pilotları Sportif Karting : Merhaba, …