Sportif Karting Nedir ?

Sportif Karting  Motor Sporu’dur . Sportif Karting Teknik ve Sportif Kuralları (Technical and Sportive Regulation) olan resmi format ile yapılan karting yarışlarıdır. Sportif Karting yarışlarının ana kurallarını Sportif Regülasyon ve Teknik Regülasyon olarak uluslararası karting federasyonu CIK-FIA yayınlar. Bu kuralların ülkelerde uygulanma şeklini ülkenin motor sporları federasyonları belirler . Sportif Karting Kuralları olan Sportif Regülasyon ve Teknik Regülasyon her yıl yarış sezonu başlamadan önce yayınlanır . Sezon içersinde yapılacak yarışlarda olabilecek değişiklik halinde ilgili yarış öncesi Ek Kurallar yayınlanır . Sportif Karting Yarışına katılacak olan Karting Sporcusu/Pilotu yarış süresince bu kurallara uyacağını kabul eder.

Karting lisansına sahip pilotlar yarışabilir. Sportif Karting Motor sporlarının başlangıcı olarak düşünülmelidir. Sportif kartinge 7 yaşında başlanabilir. Sportif Karting yapmak için üst yaş sınırı yoktur her yaşta yapılabilir. Hobi Karting’ten tamamen farklıdır.

    

Sportif Karting araçları (go-kart) uluslararası standartlarda ( CIK-FIA Homologation) üretilir.
Her kategori için ayrı ayrı teknik değerler uygulanır. Homologe yılları yayınlanır.

Sportif Karting motorları uluslararası standartlarda ( CIK-FIA Homologation) üretilir. Karting motorları  farklı güçlerde 2h ve 4h zamanlı motorlar olarak üretilmektedir. Bu motorlar sadece gaz fren ile kullanılabildiği gibi 2 veya daha fazla vitesli olan modelleri de mevcuttur. Organizatör sezon başında yapacağı yarışlar için  motor tipini ve teknik kurallarını (Technical Regulation) yayınlar. Her pilot katılacağı yarışın teknik kurallarına uymak zorundadır.

Sportif Karting lastikleri CIK-FIA standartlarında  yumuşak, orta ve sert hamur (Soft-Medium-Hard) olarak farklı özelliklerde üretilmektedir. Her yarış öncesi organizatör tarafından kullanılacak lastik ölçüsü ve sınıfı resmi olarak mutlaka yayınlanır. Her pilot aynı lastik ile yarışmak zorundadır. Lastik hava ayarları serbesttir.

Sportif Karting pistleri  CIK-FIA tarafından yayınlanan kurallar çerçevesinde A,B ve C tipi olarak uygun olmalıdır. Pist güvenlik tedbirleri mutlaka alınmalıdır. Pist uzunlukları  700- 1600 m’ dir.

Sportif Karting yarış kıyafetleri belli standartlar da (CIK-FIA Homologation) üretilir. Homologe kask ve homologe yarış tulumu ile  yarış eldiveni, yarış ayakkabısı kullanmak mecburidir. Yarış dökümanlarında resmi olarak yayınlanır. Boyunluk, kaburgalık, dzilik, yağmurluk isteğe bağlı kullanılır.

    

SPORTİF KARTİNG KATEGORİLERİ

YAŞLARA GÖRE ;

  • Micro
  • Mini
  • Junior
  • Senior
  • Master

YARIŞLARA GÖRE ;

  • Sprint
  • Endurance/Prokart

MOTOR TİPİNE GÖRE ;

  • Vitessiz
  • Vitesli

ŞAMPİYONA FORMATINA GÖRE ;

  • KF1 – KF2 – KF3 – KZ1 – KZ2
  • Superkart
  • CIK FIA Academy
  • Rotax Max Challenge

Sportif Karting Motor Sporunda Sportif Regülasyon (Kurallar) : Sportif Karting sporcularının uyması gereken kuralların resmi olarak yayınlanmasıdır . Ayrıca  yapılacak olan Sportif Karting yarışlarının formatı ve kurallarını içerir . Yarış ile ilgili uygulanacak yöntemler, kategoriler, bayraklar, cezalar, puanlama, program gibi konular burada yayınlanır .

Sportif Karting Motor Sporunda Teknik Regülasyon (Kurallar) : Sportif Karting motor sporları yarışlarında karting araçlarının, motorların, lastiklerin, ağırlıkların bir kural çerçevesinde eşitlenmesi gerekmektedir . Asıl amaç, karting pilotlarının sürüş kabiliyetlerinin ortaya çıkarılması ile rekabeti oluşturmak ve geliştirmektedir . Bu nedenle karting araçlarının belli standartlar içersinde eşit olması gerekmektedir . Teknik kurallar ile  bu bilgilerin tamamı tarif edilerek yayınlanır . Tüm takımlar ve pilotlar buna uymak zorundadır .

Sportif Karting yarışlarında  en önemli kriterlerden biri  Toplam Ağırlık’tır. Yayınlanan kuralllarda her kategori için olması gereken minumum ağırlık miktarı belirtilir. Bu ağırlık  karting pilotunun yarışın bitişinden sonra araç ile komple tartıldığı zamanki toplam ağırlık miktarıdır. Pilotlar  araçları ile birlikte bu ağırlık miktarının altında ise yarışa çıkmadan önce tamamlayıcı ağırlıkları arabaya takmalıdır. Açıklanan minumum kiloya yarış sonrası tartıda uymadığı tespit edilen pilot  yarış dışı kalır veya tur cezası alır .

Lastik-Jant : Tekerlekler ve lastikler normal araba lastiklerinden çok daha küçüktür. Jantları genellikle magnezyum veya alüminyumdan yapılır.Sportif Karting yarışlarında  lastik  tek marka tek tip olarak kullanılır . Yarış öncesi yayınlanan kurallarda lastik tüm özellikleri yayınlanır . Karting aracı lastikleri Kuru (slick) ve Islak (wet) zemin lastiği olarak farklılık gösterir. Hava ve pist durumuna göre doğru hava basıncı ile lastikten en verimli sonuç alınabilir.

Sportif Karting te Motor :  Yarışta kullanılacak motor ile ilgili tüm bilgiler Teknik Regülasyon kitapçığında yayınlanmalıdır. Motor  izin verilen bazı ayarları (setup)  dışında aynı olmalıdır . Teknik kitapçıkta her bir detay belirtilir, yarış sonrası teknik kontrol tarafından motorun kurallara uyup uymadığı kontrol edilir .

Motor ile ilgili izin verilen setup ayarları mekaniker tarafından yapılır. Hava koşulları ve pist koşullarına göre değişiklik gösterir.

Yarış motorları genellikler  2 zamanlı olmakla birlikte 4 zamanlı tipide kullanılır . 2 zamanlı Yarış motorları 50cc den 125cc ye kadar vitesli veya vitessiz olabilir .

Sportif Karting Şasi ( kart chassis) : Sportif karting şasileri yarışlar için özel üretilmektedir. Teknik Regülasyona uygun üretilmiş, Homologe si tamamlanmış şasiler yarışa kabul edilmektedir. Şasi genelde özel alaşımlı çelik tüpten yapılır. Süspansiyon bulunmaması sebebiyle şasi yeterince esnek çalışmalı, gerekli yerlerde sert tepki verebilmelidir. Genellikle kuru zeminlerde daha katı şasiler tercih edilir. Islak zeminlerde daha esnek bir şasi tercih edilmektedir. Her piste, her pilota, her hava şartına göre karting aracına setup yapılabilmelidir.

 

Sportif Karting araç resimlerinde görülen her bir parça gerçek performansı alabilmek için çok önemlidir. Araç ile ilgili önemli ayarlar koltuk pozisyonu, arka aks açıklığı, ön aks kamber-kaster-toe ayarları, ön jant açıklığı, direksiyon seviyesi, dişli zincir oranı, fren ayarı, lastik hava basıncı  vs dir .

Sportif Karting Ölçme cihazları : Araçların üzerine  takılabilen cihazlar ile  pist tur zamanları, sektör zamanları toplam tur sayıları, motor sıcaklığı, motor devirleri bilgileri sürekli olarak takip edilebilir . Ekran pilotun genellikle direksiyona pilotun okuyabileceği bir açıyla yerleştirilir. Bu ölçümlerin değerlendirilmesi sonucu performans artırılabilir. Ölçülen tüm değerler bilgisayar ortamına taşınabilir .

  

Transponder :  Sportif karting yarışlarında  tüm araçlara birer adet  tranponder cihazı takılarak tüm araçlar merkez bir bilgisayar üzerinden takip edilir.

En iyi ve toplam tur zamanları kayda alınır .