Ercüment Sarıkaya/Prokart Karting Pilotu

            

karting
karting

Ercüment Sarıkaya   (DT:1977  ,  Okul:Eskişehir Anadolu Ünv. Sivil Havacılık)

 

Sportif Karting Prokart Takımlar Kupası yarışlarının değerli pilotu Ercüment Sarıkaya ile birlikteyiz.

Sportif Karting: Merhaba, Ercüment Sarıkaya için  Prokart nedir?

Ercüment Sarıkaya : Prokart serisinde yarışmaya 2014 yılında başladım. Havacılık sektöründe hava trafik kontrolörü olarak çalışıyorum.. Bu seride yarışmaya beni yönelten ilk neden 90 lı

yıllardan beri sıkı bir Formula1 takipçisi olmam ve bu seride yarışarak içimdeki yarışçılık hissini birazda olsa gerçek anlamda yaşayabilmekti. Gerçekten de serideki kurallar ve takımlar ile olan ilişkiler bir F1 yarışını  aratmamaktaydı.

Sportif Karting :  Prokart ilk yarışınız nasıl geçti ?

Ercüment Sarıkaya :  2014 sezonundaki ilk yarışım İzmit Körfez pistindeydi. Pistin oldukça hızlı bir pist olması ve yarış içerisinde yağmur olması gibi ilk yarışımda benim için zorluk çıkartabilecek faktörler olmasına rağmen ilk yarışın acemiliğini iyi bir şekilde atlattım sayabilirim. Çünkü o yarışta hatırladığım kadarıyla 4. olmuştuk ve bu ilk yarışına çıkan bir çaylak için hiçte fena değildi.

Sportif Karting :  Motor Sporları ve Prokart Karting Yarışları hakkındaki görüşlerinizi alabilirmiyiz…

Ercüment Sarıkaya :  Pistlere ve yarışlara sonra tekrar döneceğim ancak sizlere şimdi biraz prokart profesyonel karting aracı ve onun bazı özelliklerinden bahsedeceğim. Sportif karting Prokart yarışlarına 14 yaşından büyük herkes katılabiliyor. Yarışlarda 14-18 yaşlarında rakiplerim olduğu gibi  45-50 yaşlarında da rakiplerim var. Sportif karting Prokart aracı yaklaşık 21 beygirlik bir motora sahip takribi 90 kg ağırlığı olan ve zincir aktarmalı bir yarış aracıdır. Bu anlamda güç/ağırlık oranına göre düşündüğünüzde size verdiği güç hissi standart bir yol otomobilini kullanmış olanlar için belirtmek gerekirse 250 bg lik bir otomobilin gaz tepkileri ile karşılaştırılabilir. Prokart aracına oturup piste çıktığınız andan itibaren motorun sesi ve aracın gaz/fren tepkileri nedeniyle daha önce kullandığınızı düşündüğüm hobi karting (go-kart) araçlarından tamamen farklı olduğunu hissedeceksiniz. Benim ilk izlenimlerim altımda azgın bir at olduğu yönündeydi. Nitekim prokart otomobili kendi hafifliği ve sınıfı içerisinde güçlü sayılabilecek motoru sayesinde size gerçek anlamda bir yarış otomobilinde olduğunuzu kesinlikle hissettirecektir. Aracın gaz tepkileri ilk kullanımınızda sizi şaşırtabilir, motorun tek silindirli ve iki zamanlı olması nedeniyle özellikle viraj çıkışlarında gaza sonuna kadar bastığınızda otomobil ilerlemekte güçlük çekecektir. Bunun üstesinden gelmenin tek çözümü gaza kademeli olarak hissederek ve ezerek basmanızdır. Bu incelikler seriye başladığınızda eğitmeniniz tarafından detaylıca anlatılacaktır. Bununla birlikte prokart aracının bu kendisine özgü  gaz tepkimelerini çabuk kavrayıp üstesinden  gelmek sizlere seriye aynı zamanda başlamış arkadaşlarınıza karşı bir üstünlük göstermenizi sağlayacaktır. Çünkü bu özellik pilotlar arasındaki rekabet açısından büyük önem arz etmektedir.

Tekrar yarışlara döndüğümüzde eğer iyi bir F1 izleyicisi iseniz sizi burada tatmin edecek en önemli faktörlerden birisi yarış içerisinde yolda kalan bir araç olduğunda uygulanan güvenlik aracı periyodu olacaktır. Güvenlik aracının pisti terk etmesiyle birlikte tıpkı F1 deki gibi bazı kurnazlıklar ile ilk turda birkaç takımı geçebilirsiniz. Pistteki her virajda görev yapan cefakar arkadaşlarımız olan TOSFED hakemleri ise yarış içerisinde sizi gözlemleyerek centilmence olmayan tüm olayları yarış direktörüne bildirip uyarı ve gerekirse cezaları işleme koyacaklardır.

Sportif Karting : Prokart Yarışlarında Kural hatası ile ceza aldınızmı?

Ercüment Sarıkaya : Kendi tecrübelerime döner isek bugüne kadarki yarışlarımda aldığım bir ceza ve bir uyarıyı sizler ile paylaşacağım. Bu tek cezamı çaylak sezonum olan 2014 yılında ilk yarışımda almıştım. Bu açıkçası tam bir tecrübesizlik ve acemilikti. Bu ceza start/finiş düzlüğünde yüksek süratte iken öndeki aracın kendi aklımca atak yapmaya çalışırken anlamsızca ve tehlikeli bir şekilde yön değiştirme yapmamdan kaynaklanmıştı. Bunun bana faturası hakemlerden 10 saniye dur/kalk(stop&go) cezası çekmemdi. Geride bıraktığım 4 yıllık Prokart kariyerimde ise aldığım tek uyarının nedeni, yine aynı sezonun yani 2014 yılının Sakarya-Akyazı pistindeki yarışın ilk virajında bana atak yapan sevgili Remzi kardeşimin viraj çıkışında momentum kaybetmesini fırsat bilerek aslında çok saçma bir şekilde yerimi geri almaya çalışırken onunla temas edip kendisinin spin atmasına neden olmamdı. Remzi’den yarıştan sonra tabi ki özür diledim.

Bu tür olaylar sizlerin de zaman içerisinde başınıza gelecektir. Burada önemli olan yarış sonrası karşılıklı konuşarak bu tür olayları çözebilmenizdir. Ayrıca tabi ki bu olaylardan ders alıp bir sonraki yarışta çok daha dikkatli olmanız, hem rakiplerinizin size olan saygısını arttıracak hem de yarış içerisinde almadığınız bu tür cezalar ile üst sıralara yükselmeniz mümkün olacaktır. Şunu unutmamalıyız ki yarışçı olmak bir anlamda kardeşlik centilmenlik işidir. Piste gelip insanlarla konuşmaya başladığınızda onlarla yarışmak ve yarışlar konusunda aynı dili konuştuğunuzu görmek, bu ilgi alanınızın sizi ortak paydada buluşturuyor olması sizlere farklı ve gerçekten güzel duygular hissettirecektir.

Sportif Karting : Prokart Sportif Karting Yarışlarını tavsiye edermisiniz

Ercüment Sarıkaya : Benim görüşüme göre  yarışmanın sizlere katacağı avantajlardan bahsetmek istiyorum. Her şeyden önce yarışmak normal trafikte araç kullanırken sizlere iki konuda farklı bir görüş ve ufkunuzun genişlemesini sağlayacaktır. Bunlardan ilki trafikte kimi zaman yapılan ve tamamen anlamsızca olan kural dışı otomobil kullanımlarının önüne geçmek olacaktır. Çünkü artık lisanlı bir yarış pilotu olup tamamen kuralların hüküm sürdüğü gerçek yarış pistlerinde birbirine eşit araçlar ile yarıştığınız için trafikte

insanların veya belki de geçmişte sizin yaptığınız anlamsızca hareketler, hızlanmalar komik ve lüzumsuz gelmeye başlayacaktır. Bu sizi daha sakin ve güvenli bir sürüşe ve her şeyden önemlisi canınıza ve malınıza gelecek zararları minimize etmenizi sağlayacaktır. Yarışmanın getireceği bir  diğer avantaj ise prokart karting aracının size verdiği dört lastiğe olan hükümranlık hissinin (ki bunu yarıştıkça antrenman yaptıkça yeteneklerinizin nasıl geliştiğini hayretle izleyeceksiniz) normal yol otomobilinde yaşadığınız zor anlarda size sağlayacağı yararlar olacaktır. Bu anlamda benim başımdan geçen bir olayda şöyle gerçekleşmişti. Trafikte orta-yüksek hızlı akan bir seyirde ilerlerken  önümde yaşanan ve gerçekten uçak kazasını andıran bir kazadan sırf yarıştığım için ve zaman zaman yarış içerisinde karşılaştığımız kazalardan kurtulmak için yapmaya alışa geldiğimiz manevralar ile kurtulmuştum.

 

 

Sportif Karting :  Prokart’ın diğer sportif karting yarışlarından farkı nedir?

Ercüment Sarıkaya : Kullanılan araçlar, yarış kıyafeti zorunluluğu, yarış kuralları ve lisanslı sporcu olarak yarış pilotu olmak tamamen aynı. Fakat Prokart dayanıklılık isteyen  uzun süreli yapılan takım yarışı. Bireysel başarı ile birlikte takım olarak ta başarılı olmalısınız. Strateji ve dayanıklılık çok önemli.

Sportif Karting:  Son dört yılı değerlendirdiğimizde gittikçe yükselen bir grafiğiniz var. Bu yıl çok başarılı sonuçlar aldınız. Sezonları değerlendirmek istersek ….

Ercüment Sarıkaya : Her yıl yeni başlamak isteyen pilotların yer aldığı yeni bir takım kuruluyor. İlk yıl kazanmış olduğunuz tecrübeler ile diğer takımlarda kendinize yer bulmak daha kolay oluyor. İlk yıl  İKOK İstanbul Sportif Karting Takımında yarıştım. Çok tecrübe kazandık. Özellikle bu yıl yarıştığım Deniz Yıldızı takımında bunu kullanma fırsatım oldu.  Tur zamanlarım çok rekabetçi idi ve takım olarak iyi strateji yaptık. Bir kaç yarışı  birinci olarak tamamladık.

Son olarak bu seride yarışmaktan mutluyum ve keşke ekonomik imkanlarım izin verseydi de çok daha önceleri bu seriye katılsaydım da diyebiliyorum.

  

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı Türkiye Karting Şampiyonası 7-8 Nisan tarihlerinde  İstanbul’da yapılan resmi yarışlar ile …