Sportif Karting Araçları

Sportif Karting Şasi ( kart chassis) : Sportif karting şasileri yarışlar için özel üretilmektedir. Teknik Regülasyona uygun üretilmiş, Homologe si tamamlanmış şasiler yarışa kabul edilmektedir. Şasi genelde özel alaşımlı çelik tüpten yapılır. Süspansiyon bulunmaması sebebiyle şasi yeterince esnek çalışmalı gerekli yerlerde sert tepki verebilmelidir. Genellikle kuru zeminlerde daha katı şasiler tercih edilir. Islak zeminlerde daha esnek bir şasi tercih edilmektedir. Her piste, her pilota, her hava şartına göre karting aracına setup yapılabilmelidir.

kart-setup kart-setup2

Sportif Karting araç resimlerinde görülen her bir parça gerçek performansı alabilmek için çok önemlidir. Araç ile ilgili önemli ayarlar koltuk pozisyonu,arka aks açıklığı, ön aks kamber-kaster-toe ayarları, ön jant açıklığı, direksiyon seviyesi, dişli zincir oranı, fren ayarı  vs dir .

ar02ar01

ar12ar11

ar22ar21

Sportif Karting te Motor :  Yarışta kullanılacak motor ile ilgili tüm bilgiler Teknik Regülasyon kitapçığında yayınlanmalıdır. Motor  izin verilen bazı ayarları (setup)  dışında aynı olmalıdır . Teknik kitapçıkta herbir detayı belirtilir, yarış sonrası teknik kontrol tarafından motorun kurallara uyup uymadığı kontrol edilir .

Motor ile ilgili izin verilen setup ayarları mekaniker tarafından yapılır. Hava koşulları ve pist koşullarına göre değişiklik gösterir.

Yarış motorları genellikler  2 zamanlı olmakla birlikte 4 zamanlı tipide kullanılır . 2 zamanlı Yarış motorları 50cc den 125cc ye kadar vitesli veya vitessiz olabilir .

Lastik-Jant : Tekerlekler ve lastikler normal araba lastiklerinden çok daha küçüktür. Jantları genellikle magnezyum veya alüminyumdan yapılır.Sportif Karting yarışlarında  lastik  tek marka tek tip olarak kullanılır . Yarış öncesi yayınlanan kurallarda lastik tüm özellikleri yayınlanır . Karting aracı lastikleri Kuru (slick) ve Islak (wet) zemin lastiği olarak farklılık gösterir. Hava ve pist durumuna göre doğru hava basıncı ile lastikten en verimli sonuç alınabilir.

Sportif Karting Ölçme cihazları : Araçların üzerine  takılabilen cihazlar ile  pist tur zamanları, sektör zamanları toplam tur sayıları, motor sıcaklığı, motor devirleri bilgileri sürekli olarak takip edilebilir . Ekran pilotun genellikle direksiyona pilotun okuyabileceği bir açıyla yerleştirilir. Bu ölçümlerin değerlendirilmesi sonucu performans artırılabilir. Ölçülen tüm değerler bilgisayar ortamına taşınabilir .

olc02  olc01

Transponder :  Sportif karting yarışlarında  tüm araçlara birer adet  tranponder cihazı takılarak tüm araçlar merkez bir bilgisayar üzerinden takip edilir. En iyi ve toplam tur zamanları kayda alınır .

olc03

 

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Sportif Karting Kurallar

Sportif Karting  her kategoriye göre farklı yazılı kuralları olan bir motor sporudur . Sportif Karting …