PROKART BPC ile Uşak’ta ilk “Endurance” Yarışı

prokart-16-501

Yarış Resmi Adı : İstanbul Sportif Karting Dayanıklılık Birinciliği
Yarış Kısa Adı : İSKDB
Yarış Formatı : Prokart Endurance Cup
Resmi Onay : TOSFED

prokart-16-502

Prokart Bpc takımları  29-30 Ekim 2016 tarihinde yapılacak 5.ayak yarışları için Uşak’ta buluştu . Uşak ilk kez Sportif Karting Endurance yarışlarına ev sahipliği yaptı. Karting pistinin konumu, virajları, geçiş noktaları, inişli çıkışlı bölümleri, seyir alanı pilotlar tarafından tam not aldı. Yarışlar  İzmir Karting Kulübü tarafından organize edildi.

Program ikiye bölünerek yapıldı . 29 Ekim cumartesi günü yapılan ilk bölümde iki etap koşuldu. İkinci etabın gece yarışı olması ayrıca keyif verdi. Uzun süredir  gece yarışı yapılma fırsatı olmamıştı.  30 Ekim Pazar günü de iki etap koşularak 5.ayak tamamlandı. Hava şartlarının güneşli ve sıcak olması yarış için çok idealdi.

prokart-16-509Son dört ayak sonucunda  Sezon Genel Klasman puan durumu zirvedeki iki takım için eşitti. Prokart grubunda Kuzey Yıldızı ve Deniz Yıldızı takımları 116 puan ile zirveyi paylaşırken. Bpc grubunda  Alfa ve Team146 takımı 113 puan ile aynı durumdaydı. Şampiyonluk için çok önemli bir haftasonuydu. Diğer takımlarda da aynı puanda olanlar vardı . Tüm takımlar  Uşak’ta yapılan ilk yarışı kazanmak kürsüdeki yerini almak istiyordu. Pilotlardaki kazanma heyecanı her dakika hissedildi.

prokart-16-50729 Ekim’de yapılan ilk 60 dakikalık etapta  Kuzey Yıldızı Ali Türkkan ile, Biz.? takımı Asrın Rodi Pak ile start aldı. Tüm yarış süresince tecrübeli iki pilot arasında yaşanan mücadele çok keyifli yarış seyrettirdi . Yarış boyunca  liderlik ve aynı zamanda Best Time sürekli el değiştirdi. Damalı bayrak sallanana kadar heyecan devam etti . Damalı bayrak salladığında  Kuzey Yıldızı pilotu  Ali Türkkan  hem birinci hem de Best Time puanını alarak önemli bir avantaj elde etmiş oldu. Chronos takımları arka arkaya finiş görerek üç ve dördüncü sırada yer aldılar.

prokart-16-506İkinci etap 90 dakikalık iki pilot zorunlu etap olarak yapıldı.  Etabın tamamı gece yarışı olarak yapıldı.Kuzey Yıldızı takımında Orçun Aydemir start alırken  BİZ.? Takımda Elif Şen Deniz Yıldızı takımında Üstün Üstünkaya start aldı. Çok iyi start alan Orçun  pilot değişikliğine geldiğinde takımını yarım tur farkla lider yapmıştı. Elif Şen uzun süre takımını ikincilikte tutmayı başardı. Elif’in arkasında 5 araçlık konvoy oluştuğunda Büyük mücadele yaşandı. Belli bir süre bu grubun liderliği Elif Şen’de iken yaşanan temaslar ile bu grupta tüm sıralama değişti. İlk üçte yarışı devam ettiren takımlarda ikinci pilotlar Kuzey Yıldızı için Mehmet Çınar , BİZ.? Takımı için Asrın Rodi ve Deniz Yıldızı için Emir Kalafatoğlu oldu. Bu üç takım pistin en hızlısıydı. BİZ.? ve Deniz Yıldızı takımları Kuzey Yıldızı takımına göre biraz daha hızlı olması sebebiyle Kuzey Yıldızı ile arayı kapatıyorlardı. Fakat tur sürelerine bakıldığında kalan sürede lidere yetişemeyeceklerdi. BİZ.? takımı  hatalı bir şekilde erken pit stop yapmıştı, son üç dakika benzin   bitebilirdi. Yarışın son 10 dakikasına girildiğinde  Safety Car prosedürü ile  tüm takımlar liderin arkasında toplandığında  BİZ.? ve Deniz Yıldızı Büyük avantaj yakaladı. Safety Car sonrası lideri geçerek ilk iki sırayı aldılar. Safety Car 10 tur pistte kalınca BİZ.? takımı benzin heyecanından kurtuldu.  Çoban Yıldızı  ilk etapta olduğu gibi debriyajdan yaşadığı sıkıntı nedeniyle, chronos takımları motor problemi ve hasar nedeniyle son sıralara gerilediler. Bu etapta Best Time Deniz Yıldızı takımından Emir Kalafatoğlu ile yapıldı.

prokart-16-50430 Ekim Pazar günü kalan etaplar için takımlar piste geldiğinde güneşli birgün onları karşıladı. Takımlar araç ve motor setuplarını yaparak ilk etap için yerlerini aldı. İlk üçte yeralan takımların pilotları  BİZ.? takımında Asrın Rodi, Kuzey Yıldızı takımında Ali Türkkan, Deniz Yıldızı takımında Üstün Üstünkaya oldu.  Yarış bir önceki gün yapılan yarışın tekrarı gibi oldu. 60 dakika boyunca  Ali ile Rodi arasında geçen mücadele inanılmaz heyecanlıydı. Liderlik ve Best Time sürekli el değiştirdi. İki pilot yüksek tempoda ve akıcı bir şekilde yarışı tamamladı.İkinici raundta yine Ali Türkkan kazanmıştı fakat Best Time Asrn Rod tarafından yapıldı. Damalı bayarağın altından geçerken iki takım arasındaki fark  0.6 sn idi. Çoban Yıldızı ve Chronoslar yine mekanik problemler nedeniyle son sıralarda yer aldılar.

Son 90 dakikalık etap start alırken günün ilk üç sırası aldıkları puanlar ile belirlenmişti.Son etapta  Deniz Yıldızı  hem birinciliği hemde Best Time puanını aldı. Fakat gün sonunda  ikinciliği  averajla BİZ.? takımına kaptırmış oldu.

Deniz Yıldızı 5.ayakta üçüncü olunca lider ile arasındaki puan farkı 3’e çıkmış oldu. Şampiyonluk zora girmiş oldu. Kuzey Yıldızı aldığı birincilik ile son ayak öncesi Büyük avantaj yakaladı.

Günün sonunda  Prokart  5. Ayak  sıralaması şu şekilde oluştu.

  1. Kuzey Yıldızı
  2. BİZ.?
  3. Deniz Yıldızı
  4. Kart10 Chronos
  5. Choronos
  6. Çoban Yıldızı

Bpc grubunda  Alfa EEKT takımı birinci olarak kazandığı bu ayak ile son yarış öncesi iki puanlık avantaj yakalamış oldu.

Sezonun son yarışı  6 Kasım tarihinde Körfez Yarış Pistide yapılacak.