YTU MAKTEK Kulübü / Geleceğin Mühendislerini Yetiştiriyoruz !

12799184_702131393261808_7478774045503713307_n

YTU Racing, 2011 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde,  Makine Teknolojileri Kulübü bünyesinde, dünyanın öğrenciler arası yapılan en büyük mühendislik yarışması olan, her yıl İngiltere’nin Silverstone yarış pistinde gerçekleşen Formula Student yarışmasına katılmak amacıyla kurulmuştur. YTU Racing ekibi, üniversite öğrencileri tarafından organize edilen, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim görevlileri,  Doç. Dr. Alp Tekin Ergenç, Yrd. Doç. Dr. Orkun Özener, Yrd. Doç. Dr. Levent Yüksek’in danışmanlığını yaptığı bir proje ekibidir. YTU Racing proje ekibinde;

  • Makine Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği,
  • Malzeme ve Metalürji Mühendisliği,
  • Elektrik Mühendisliği
  • İşletme

bölümlerinden 30’a yakın öğrenci yer almaktadır. Tüm öğrenciler bir takım oluşturup, bir yıl boyunca hazırlanıp, Formula Student yarışmasının konsepti olan, tek kişilik açık tekerli bir formula aracının tasarımını ve üretimini gerçekleştirmekteyiz.

CNMRIgFWgAAW0ll

Yarışma sayesinde öğrenciler olarak, üniversitede aldığımız teorik eğitimi pratiğe dökme imkanı kazanırız. Yarışmanın en önemli özelliği olan “efficient design and manufacture” sayesinde, yapılan tasarımlarda maliyet, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik ve performans kriterlerini beraber değerlendiririz. Bu sayede öğrenciler olarak daha üniversiteden mezun olmamış iken, gerçek mühendislik dünyasında tasarımların merkezinde olan maliyet kriteri ile tasarım yapmayı öğreniriz. Mühendislik olarak özellikle mekanik tasarım, analiz, simülasyon, araç dinamiği, ar-ge, üretim yöntemleri, üretim, test ve dokümantasyon konuları hakkında çalışarak ta teknik altyapımızı geliştirmekteyiz. Bunun yanında Formula student özellikle;

  • Proje yönetimi,
  • Takım halinde çalışmak,
  • Disiplinler arası çalışmak
  • Maliyet ve pazarlama  gibi konularda da eşsiz bir tecrübe sağlamaktadır.

IMG_9602-001-1024x533

İlk olarak 2011 yılında Maktek FSAE adı ile kurulan takımımız ilk olarak yarışmanın Class-2 ayağına katıldı. Temmuz 2012’de düzenlenen yarışmada, ekibimiz onlarca takım arasından maliyet kısmında 6. olarak büyük bir başarıya imza attı. Sonraki yıllarda Class-2 ayağında sunulan projeyi hayata geçiren ekibimiz, ilk formula aracını başarı ile üreterek bu araçla Formula Student 2014 yarışmasına Temmuz ayında katıldı.

2014-10-025-1024x382Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ilk formula aracı olan “YTR01” kod numaralı yarış aracı ile beraber katıldığımız yarışmada, ilk yıl takımları arasında en dikkat çeken takım olduk. Aldığımız olumlu geri bildirimler ve kazandığımız büyük yarışma tecrübesi ile Türkiye’ye geri dönen takımımız, 2015 yılı için, ağustos ayında kurduğu yeni ekip ile beraber çalışmalarına başladı. 4  aylık tasarım sürecinin sonlanması ile beraber Ocak 2015 itibari ile üretime geçecek olan takımımız, ikinci formula aracı ile, Temmuz 2015’de düzenlenen Formula Student 2015 yarışmasına katıldı. Yarışmanın design presentation etabında 100 takımdan 57. olarak, daha ikinci yılında yarışmadaki takımların yarısını geride bıraktık. Aynı zamanda, 28 ülkeden 135 takımı  geride bırakarak  Instutation Of Mechanical Engineers tarafından verilen “Most effective communication strategy award” ödülüne  layık görüldük ve kupa kazandık.

Şimdi, YTU Racing takımı 2016 hedefleri için yeniden bir araç tasarımı için ağustos ayı itibariyle çalışmalarına başlıyor !

maktekpng-1024x723Formula Student projesi tamamen sponsorların desteğiyle gerçekleşmekte. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin sağladığı laboratuvar ve test imkanlarının yanında, üniversitemizde bulunan Türkiye’nin en aktif bilim ve teknoloji kulübü olan Maktek (Makine Teknolojileri Kulübü)’in desteğiyle beraber projeyi yürüten ekibimiz, bunun yanında Türkiye’nin önemli büyük firmalarından aldığı destekle de, imkanlarını arttırıp, Formula Student yarışmasının en iyi takımlarının seviyesine gelmek için adım adım ilerlemektedir. YTU Maktek kulübü, YTU Racing projesinin kurucusu ve yürütücüsü olduğu gibi, İnsansız Hava Aracı, robotik grupları ve düzenlediği birçok etkinlik ile beraber, üniversite öğrencilerinin ders dışındaki gelişimlerine büyük katkı sağlamakta, üniversite-sanayi işbirliğine yardım etmekte ve öğrencilere “Ya Ar-Ge, ya sömürge! ” sloganı ile beraber Ar-Ge ve inovasyonun önemini anlatmaktadır.  http://www.ytumaktek.org/

Bu içerikte ilginizi çekebilir

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı

Türkiye Karting Şampiyonası Başladı Türkiye Karting Şampiyonası 7-8 Nisan tarihlerinde  İstanbul’da yapılan resmi yarışlar ile …